Do sada otkupljeno 30-ak tona duhana

Bez autora
Aug 30 2011

Bijeljinsko preduzeće "Duvan" otkupilo je do sada tridesetak tona duhana od oko šezdeset kooperanata sa kojima je ugovorilio proizvodnju ove kulture na 220 hektara. Očekivani prinos je oko 400 tona. Zbog dugotrajne suše očekuje se da će rod biti umanjen za oko deset odsto. Otkupljeni duhan, takozvani podbir, je prvi koji je došao do skladišta "Duvana", a očekuje se da će plan otkupa ovogodišnjeg roda biti ispunjen. Kvalitet duhana zbog julskih kiša nije na očekivanom nivou, ali u ovom bijeljinskom preduzeću očekuju da će se popraviti i da će uskoro stizati mnogo kvalitetniji duhan. U odnosu na prošlu godinu rod duhana je ipak bolji. Duhanari u Semberiji i Posavini očekuju subvencije od Vlade Republike Srpske. Oni upozoravaju da su subvencije već treću godinu zaredom značajno umanjene i iznose do 15 odsto na otkupljene količine proizvoda.

Do sada otkupljeno 30-ak tona duhanaBijeljinsko preduzeće "Duvan" otkupilo je do sada tridesetak tona duhana od oko šezdeset kooperanata sa kojima je ugovorilio proizvodnju ove kulture na 220 hektara, potvrđeno je Srni u ovom preduzeću.

Očekivani prinos je oko 400 tona. Zbog dugotrajne suše očekuje se da će rod biti umanjen za oko deset odsto. Otkupljeni duhan, takozvani podbir, je prvi koji je došao do skladišta "Duvana", a očekuje se da će plan otkupa ovogodišnjeg roda biti ispunjen.

Kvalitet duhana zbog julskih kiša nije na očekivanom nivou, ali u ovom bijeljinskom preduzeću očekuju da će se popraviti i da će uskoro stizati mnogo kvalitetniji duhan.

U odnosu na prošlu godinu rod duhana je ipak bolji. Duhanari u Semberiji i Posavini očekuju subvencije od Vlade Republike Srpske. Oni upozoravaju da su subvencije već treću godinu zaredom značajno umanjene i iznose do 15 odsto na otkupljene količine proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik